Magazine Logo

Ouders en een ernstig ziek kind - ‘coping’ bij hoge en langdurige stress

B. de Raadt, E. Wijers en A. Beishuizen

Ouderschapskennis

De impact van langdurige opname in een kinderziekenhuis na een oncologische diagnose is immens - voor ouders, het gezin, vooral de zoon die patiënt is, en voor hun omgeving. De groei van de ouders wordt in dit praktijkvoorbeeld gevolgd met de focus op emotieregulatie, taakverdeling, het vermogen tot reflectie, en de vraag hoe zij bij dit alles ook 'goede ouder'-ervaringen op kunnen doen. Diverse rollen van het multidisciplinair oncologisch team worden beschreven - en met name die van de ouderbegeleider als schakel tussen ouders en team. Trefwoorden: ouderschapstheorie, kinderoncologie, ouderbegeleiding, psychosociale zorg, draagkracht van ouders Bob de Raadt is medisch maatschappelijk werker/ouderbegeleider bij het Erasmus MC Sophia en docent bij het Erasmus MC Opleidingscentrum, Rotterdam; E-mail: b.deraadt@erasmusmc.nl Erwin Wijers is pedagogisch medewerker bij het Erasmus MC Sophia. Auke Beishuizen is kinderarts-oncoloog/hematoloog in het Erasmus MC Sophia. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website