Magazine Logo

Ouders helpen zichzelf te helpen

Jacqueline van Zoest

Ouderschapskennis

Je leeft als ouder je dagelijks leven met je kind, en dan opeens ga je naar een ziekenhuis. Het is één en al bevestiging van je ergste vermoedens. Gelukkig staat er een vakkundig team klaar met onderzoeksplannen, een voorstel voor behandeling, verzorging, begeleiding - én met adviezen voor het gedrag van ouders. Ouderschap is gebouwd op velerlei normen en waarden, maar vooral op hoop en vrees: de hoop dat het kind gelukkig en gezond opgroeit - met parallel daaraan de vrees dat dit, door wat voor onvoorziene oorzaak ook, niet zal gebeuren. Door het stellen van een diagnose wordt die vrees werkelijkheid: er is iets ernstigs aan de hand. Met het kind. Een tijd lang werden toenemende symptomen voor iets anders aangezien: griepje, verkoudheid, een lichte malaise: 'gaat wel over'. Opvallend vaak wordt dit gevolgd door avondbezoek aan een huisartsenpost die dan met spoed doorverwijst naar de poli van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daar worden de vermoedens van de huisarts en de vrees van ouders bevestigd: iets ernstigs. Na het aanhoren van de diagnose bevinden ouders zich in een staat van chaos. Naderhand verwoorden zij dit als: de grond viel onder mijn voeten vandaan; ik kon niet luisteren naar wat de arts zei; ik zag alleen maar die tumor op het scherm; ik heb twee weken in een mist geleefd. Opeens is er de confrontatie dat het leven niet zo veilig is als het leek, maar onvoorspelbaar en bedreigend. Volgens protocol is er dan contact met de afdeling maatschappelijk werk, en dit artikel gaat over het aanbod van de maatschappelijk werker aan ouders in de diverse stadia van een crisis die maanden kan duren. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website