Magazine Logo

Onderwijs als the House of Usher?

Heleen Rippen

Waardenwerk

Moeten we ons zorgen maken over de school en haar toekomst in deze neoliberale tijd? Volgens de maker van de film Detachment, Tony Kaye, wel. 'Je zou willen dat Detachment gezien wordt door iedereen die iets met onderwijs van doen heeft. En eigenlijk ook door iedereen daarbuiten' stelt recensent Ronald Rovers op de website van de Filmkrant. We zien acteur Adrien Brody, een knappe kruising tussen Rowan Atkinson en Julian Barnes, als onderwijzer aan het werk op een doorsnee High school in een buitenwijk van New York. Brody, in de film Henry Barthes, laat zich inhuren als interim-leerkracht. Zijn taak is telkens tijdelijk orde op zaken te stellen om daarna bij een volgende High school hetzelfde te doen. Hij hecht zich aan niets of niemand en daarvoor heeft hij zo zijn eigen redenen. We zien een goedwillende, welbespraakte, maar onderkoeld wanhopige leraar. Maar dan zijn klas! Wat je in deze film te zien krijgt aan agressief gedrag en grof geschut van de leerlingen, daar lusten de honden geen brood van. Het eerste half uur ben je non-stop bang dat het tot een handgemeen komt tussen de leerlingen en de docenten, en op een gegeven moment is het ook zover. We zien doorgeslagen pubers met een grote bek, gespeend van enige interesse of ambitie. We zien ouders die bij de directeur schreeuwend hun gelijk komen halen en leerkrachten die op de rand van instorten staan. Dankzij tranquillizers kunnen ze nog net op de been blijven. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website