Magazine Logo

Redactioneel - Vergankelijkheid

Max de Coole, Frits de Lange & Christina Mercken

Geron

Er zijn van die thema's rond ouder worden die er op het eerste gezicht te dik bovenop liggen. Vergankelijkheid is zo'n thema. Het is een begrip dat veelal met weemoed geassocieerd wordt, met toen, met droefenis over de dingen die voorbijgaan. In dit nummer vragen we ons af wat er achter dat gevoel zit, en waarom het aan belang wint naarmate we ouder worden. Met behulp van de sociale wetenschappen en de ethiek proberen we er nuchter en onaangedaan naar te kijken. Maar ook vanuit het perspectief van de verouderingsbiologie. Dan blijkt vergankelijkheid betrekkelijk: individueel zijn mensen wel eindig, maar ons DNA is nog steeds dat van de Neanderthaler. En al is onsterfelijkheid voor ons niet weggelegd, we kunnen dankzij meer inzicht in onze genen in de toekomst wellicht wel (gezond) ouder worden (zie het artikel van De Haan). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website