Magazine Logo

Angst als als raadgever - Inleiding op het thema

Ineke Huibregtsen en Pieter Remmerswaal

Ouderschapskennis

Hulpverlenen is peentjes zweten. Een van de moeilijkste kanten van het vak is omgaan met onzekerheid, met dilemma's en met angst. Angst om kindermishandeling bespreekbaar te maken, angst dat je het niet kan oplossen, angst dat je iets over het hoofd ziet, dat je een fout maakt. Angst raakt vaak de kern van de zaak. Waar komt die angst vandaan, wat zegt dat over jou, over de ouders tegenover je? Als jij er niet mee om kan gaan, wie dan wel? Een hulpverlener die dat onder ogen durft te zien kan verschil maken. Zeker in de jeugdzorg. Er is veel angst in de jeugdzorg. Bij hulpverleners, organisaties en niet in de laatste plaats bij ouders en kinderen zelf. Recente zaken zoals 'het kind in de kofferbak' en het 'Maasmeisje' hebben tot felle kritiek op de jeugdzorg geleid. Er wordt veel gesproken over het signaleren van kindermishandeling: wanneer moet je in actie komen, wanneer is het niet meer acceptabel en moet er ingegrepen worden? Dat leidt tot protocollen, aangescherpte rapportage-eisen en roep om meer overleg en samenwerking tussen instellingen. Het leidde ook tot een groter aantal kinderen dat uit huis werd geplaatst. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website