Magazine Logo

Herstel - Verslaafd, Turks/Koerdisch en vrouw. Wat betekende dat voor mijn herstel?

Dilek Şahin

Participatie

In een wij-cultuur straalt een psychische stoornis af op familieleden. Het stigma op depressiviteit leidde bij mij tot struisvo-gelgedrag. Ik moest eerst echt vastlopen voordat ik aan mijn herstel kon werken. Ik heb een geweldige jeugd gehad met de beste ouders die je je kunt wensen. Mijn ouders overleden echter vroeg. Mijn vader stierf aan een hersenbloeding en mijn moeder kreeg kanker. Na een slopende tijd met bestralingen en chemotherapieën overleed ze toen ik zwanger was van ons tweede kindje. Mijn moeder waarschuwde mijn vriendin dat ze op mij moest passen, omdat ze wist dat ik het moeilijk zou gaan krijgen. En inderdaad, in de jaren daarna voelde ik me verloren. Ik kwam echter nooit op het idee hulp te zoeken in de geestelijke gezondheidszorg. Ik was toch niet gek?! Gewoon doorleven en net doen of er niets aan de hand was, bood echter geen oplossing. Ik was moe en had nergens zin in, en was zonder het te weten depressief. Ik begon me meer en meer af te zonderen. Alcohol hielp gevoelens en gedachten te onderdrukken en het gaf me een goed gevoel. Ik kon verder met niemand over mijn probleem praten, niet thuis maar ook niet in mijn vriendenkring. Ik schaamde me kapot vanwege het drinken van alcohol en voor wat ik voelde. Ik ben moslim, ik geloof in Allah en zijn boek de Koran. Uiteindelijk waren opnamen op een psychiatrische afdeling onvermijdelijk. Het patroon van ontkenning ging echter gewoon door. Ik schaamde me voor mijn opname en verstopte mijn geboorte-armbandje als ik mensen van Turkse afkomst tegenkwam in het ziekenhuis. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website