Magazine Logo

Zelf ernstig ziek zijn en toch je kind goed groot brengen

Marion E.Wiesenhaan-Breeuwer

Ouderschapskennis

Paula K. Rauch en Anna C. Muriel (2006). Raising an emotionally healthy child when a parent is sick (2006). New York: McGraw-Hill. (213 pp.) ISBN 0-07-144681-8 Al onze kennis over zieke kinderen en welke impact die heeft op hun ontwikkeling, wordt in dit boek als het ware op zijn kop gezet. Het gaat namelijk over zieke ouders met gezonde kinderen, en over de ouderschapspuzzels die dat oproept. De auteurs hebben beide vele jaren ervaring als consulent kinderpsychiater op de somatische kinderafdeling van het Massachusetts General Hospital. In 1997 hebben zij in dit ziekenhuis een programma opgezet voor ouders die zelf werden geconfronteerd met kanker: PACT ofwel: Parenting at a Challenging Time’. Dit was uniek: een psycho-educatief consultatieprogramma voor kankerpatiënten en hun partners dat hun zorgen en vragen onderkent en hen helpt om ook als ouders zo goed mogelijk te blijven functioneren. In de Verenigde Staten is één op de vier volwassenen met kanker een ouder — en dan zijn er nog de ouders met epilepsie, hartkwalen en diabetes. Bedenk daarbij ook dat sommigen onder hen niet lang genoeg zullen leven om hun kind volwassen te zien worden.. Ouders werden aangemoedigd om zoveel mogelijk informatie over hun kinderen met de betrokken specialisten te delen; omgekeerd leerden zij van alles over specifieke kenmerken van de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. Samen gebruikten zij al deze informatie om het gedrag van de kinderen beter te begrijpen en hun ontwikkeling te steunen. De ervaringen met het PACT programma zijn later gebruikt voor patiënten met andere ziektes, ook chronische, en al deze ervaringen met patiënten en hun partners als ouder vormen de basis voor dit boek. Een recent Nederlands proefschrift onderstreept nog eens het nut ervan. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website