Magazine Logo

Kwestie: Hoe openbare aanbesteding kan uitwerken

Erna Molenaar

Waardenwerk

‘De organisatie voor sociaal werk en welzijn waarvoor ik als regio- en programmamanager werkte bood al decennialang maatschappelijk werk en sociaaljuridische dienstverlening in een gemeente van 65.000 inwoners.1 In die gemeente werkten wij goed samen met twee collega-instellingen die sociaal cultureel werk en informele hulp verzorgden. Alhoewel we die beide diensten ook zelf in huis had, hadden we voor samenwerking met lokale spelers gekozen. In deze gemeente ontwikkelden we met z’n drieën tal van innovaties waar inwoners baat bij hadden. Er waren zo’n twintig beroepskrachten en 250 vrijwilligers bij betrokken. In 2014 besloot de gemeente om het gehele sociaal werk openbaar aan te besteden. Het ging om een opdracht voor twee jaar, waarna een nieuwe aanbestedingsprocedure ging uitmaken wie daarna de klus mocht uitvoeren. In de offerte-aanvraag domineerde een grote bezuinigingstaakstelling. Ons realiserende dat de gemeente eigenlijk afscheid wilde nemen van een van ons drieën, hebben we toch met onze vertrouwde alliantie een offerte uitgebracht. Hierin hadden we alle bezuinigingen weten te realiseren zonder in de uitvoering te snijden. Met vernieuwende programma’s wilden we de maatschappelijke opgaven aanvliegen met vertrouwde personen uit de bestaande basisinfrastructuur. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website