Magazine Logo

Lichamelijkheid in de geestelijke verzorging

Marieke Schoenmakers

Waardenwerk

Aan het bijstaan en begeleiden van mensen zitten veel fysieke aspecten. Geestelijk verzorger Marieke Schoenmakers verkent in deze bijdrage hoe het lichamelijke doorwerkt in het contact tussen zorgvrager en -verlener. Na een stage op de gesloten afdeling wist ik het zeker; ik zou later nooit geestelijk verzorger worden van mensen die lijden aan dementie. Met de meesten kon ik geen ‘goed’ gesprek voeren, terwijl op mijn opleiding de focus lag op het aanleren van gespreksvaardigheden. Ik wist me gewoonweg geen raad met deze doelgroep. Het toeval wil dat ik zes jaar later gebeld werd voor een invalbeurt op dezelfde afdeling. Met de nodige aarzeling begaf ik me weer achter de gesloten deuren. Tot mijn eigen verbazing ging het contact met de bewoners me nu veel beter af. Hoe kon dit? De enige verklaring die ik hiervoor heb is dat ik in de tussentijd moeder was geworden. Hierdoor was ik veel meer ‘in mijn lijf gaan zitten’, en voelde ik letterlijk beter aan waar de behoeftes liggen van veel mensen met dementie. Dat ik met velen niet (diepgaand) kon praten ervoer ik niet meer als een probleem omdat ik inzag dat je ook op andere – meer lichamelijke – manieren contact kunt maken. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website