Magazine Logo

Werken aan trage vragen

Denise Robbesom

Waardenwerk

Als oud-student van de Universiteit voor Humanistiek kan ik mij de colleges van Harry Kunneman goed herinneren. We lazen teksten van Habermas, Foucault en feministische filosofen en waren bezig met vragen over de rol van morele waarden in de wetenschap, machtsvrije communicatie, humanistisch raadswerk en de omgang met trage vragen. Harry was een docent die zijn studenten graag uitdaagde met maatschappijkritische teksten en bood daarmee een inspirerend perspectief op de samenleving, op de wetenschap en op beroepspraktijken waarin trage vragen een rol spelen. Als student vond ik de Universiteit voor Humanistiek een bijzondere en inspirerende omgeving. En nu, jaren later, wilde ik die inspiratie en kennis graag delen met anderen. Het idee voor een interviewboek met Harry Kunneman was geboren. Het is gepubliceerd door de ISVW onder de titel Werken aan trage vragen. Het is een eerbetoon geworden aan het werk van Harry, maar ook aan alle andere collega’s, studenten en docenten die een bijdrage hebben geleverd aan het inspirerende leerklimaat en de inzichten an de humanistiek. De Universiteit voor Humanistiek heeft in de afgelopen dertig jaar de waarde van de filosofie, van het humanisme en van de humanistiek voor mens en maatschappij getoond. We hebben inmiddels veel positieve reacties gekregen op het boek, waarvoor wij erg dankbaar zijn, en we hopen er nog velen mee te mogen inspireren. In het kader van de serie humanisme en humanistiek selecteerde ik een relevante aantal fragmenten over de geschiedenis en de toekomst van de humanistiek. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website