Magazine Logo

Welvaart en de toekomst van werk: Kanttekeningen bij het automatiseringsdebat

Niels Springveld

Waardenwerk

Sinds het begin van dit decennium verschijnen regelmatig alarmerende boeken, rapporten en artikelen over de toekomst van werk. Wie technologie-experts, futurologen en onderzoeksinstituten mag geloven, zal binnen twintig jaar een aanzienlijk deel van de banen in het geïndustrialiseerde Westen verdwijnen door de toepassing van kunstmatige intelligentie, robotisering en digitalisering.1 Ingenieur Michael Osborne en econoom Carl Benedikt Frey gaven het startschot voor de hedendaagse automatiseringsdiscussie met hun studie ‘The Future of Employment’ (2013).2 De onderzoekers van de Oxford Martin School stelden een lijst met 702 bedreigde beroepen op, waaronder hydrologen, visagisten, reisleiders en kroegeigenaren, en concludeerden dat 47% van de Amerikaanse arbeidsmarkt gevaar loopt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website