Magazine Logo

Vrijmoedig positie kiezen en moresprudentie: tegenwicht voor morele zwijgzaamheid

André Wierdsma

Waardenwerk

In dit artikel ga ik in op het belang van de morele dimensie in besluitvorming voor de kwaliteit van de samenwerking en dus de effectiviteit van de organisatie. Dit is de verantwoordelijkheid van managers en leidinggevenden. Zij worden aangesproken op het balanceren van deelbelangen binnen het kader van het geheel. Professionals zijn primair verantwoordelijk voor hun professionele bijdrage, het deel, maar ook medeverantwoordelijk voor het geheel waarbinnen ze functioneren. De afstemming tussen de ‘delen’ en het ‘geheel’, is de specifieke verantwoordelijkheid van managers en leidinggevenden. In deze bijdrage richt ik mij daarom vooral op hen. Ze hebben in mijn ogen de verantwoordelijkheid om condities te creëren voor de samenwerking in de organisatie én actief bij te dragen in de praktijken waar die samenwerking wordt gerealiseerd. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website