Magazine Logo

Beelden van verloren tijd. Der Zauberberg van Thomas Mann als actuele inspiratiebron voor het humanistisch raadswerk

Carmen Schuhmann

Waardenwerk

Als een sprookje begint de roman der Zauberberg van Thomas Mann: 'Die Geschichte Hans Castorps, die wir erzahlen wollen (...) ist sehr lange her, (...)' (Mann 1967, 5). De titel Der Zauberberg verwijst dan ook naar een sprookjesmotief waarbij een mens meent enkele dagen in een feeenrijk door te brengen, maar bij terugkomst in de mensenwereld jarenlang blijkt te zijn weggeweest. Der Zauberberg is echter geen sprookje, of een ongemakkelijk sprookje; de titel verwijst ook naar heksensabbat, nacht op de kale berg, Walpurgisnacht, een droomwereld waarin orde en discipline niet bestaan, waarin redelijkheid het aflegt tegen barbarij. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website