Magazine Logo

De onderbuik bij politiek en besluit

Paul Voestermans

Waardenwerk

Iedereen kent de negatieve kant van de onderbuik. De korte lontjes in het verkeer, de woede van mensen van wie het superego in alcohol is opgelost en bijvoorbeeld ambulancepersoneel agressief bejegenen als niet gedaan wordt wat van hen wordt verlangd. Opvallend zijn de ongebreidelde uitingen van wrok op het internet, de 'reaguurders', en ga zo maar door. Vaak gaat het bij de onderbuik ook om intuïties en om dingen die we op een of andere manier aanvoelen maar niet goed kunnen uitleggen. Met een Engelse term zijn dat de gut feelings. Een mooi voorbeeld is de stemwijzer. We proberen hem allemaal wel eens in verkiezingstijd. We komen dan op grond van wat we weloverwogen antwoorden wel eens uit bij een partij waarop we vervolgens toch niet gaan stemmen. We weten niet goed waarom niet, maar we volgen de stemwijzer niet omdat onze gut feelings anders dicteren. Het is net alsof ons gevoel voor politiek door een andere instantie dan ons verstand afgestemd is geraakt en dat we daarom tegen het redelijke advies ingaan. Hoe gaat dat soort afstemming in zijn werk? Wat is deze rivaal van het redelijke oordeel? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website