Magazine Logo

Psychiatrische rehabilitatie in Nederland - Stand van zaken en perspectief

Jaap van Weeghel

Participatie

In de zomer van 2004 las ik in de krant het bericht dat TNS/NIPO in een steekproef van duizend Nederlanders had gevraagd wat zij het mooiste woord in de Nederlandse taal vinden. De meeste stemmen kreeg het woord 'liefde', gevolgd door 'geluk', 'vrijheid' en 'vakantie'. Ook 'vertrouwen', 'gezellig' en 'vrede' scoorden hoog. Al deze woorden werden vanwege hun mooie betekenis genoemd. Andere respondenten kozen woorden die zij vanwege de klank mooi vonden. Tien woorden werden om die reden genoemd: amanuensis, draaideurcrimineel, exorbitant, exuberant, flappen-tap, grandioos, multidisciplinair, niettegenstaande, peremptoir, en... rehabilitatie. Een woord dat voor veel mensen een mooie klank heeft, moeten we niet zomaar afschaffen. Wel is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat 'rehabilitatie' bij een volgend onderzoek ook in het andere rijtje staat, tussen de woorden die vooral vanwege hun mooie betekenis worden gekozen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website