Magazine Logo

‘Er zijn’ als ambacht: de kunst van het aansluiten

Bart Willemsen

Waardenwerk

'Ik heb de politie nooit nodig, en dan gebeurt me dit, er wordt bij mij ingebroken... Nog helemaal van slag bel ik de politie, en dan gaan jullie me uitleggen wanneer de bureaus open zijn, hoe ik via internet aangifte kan doen... Ik wil dat allemaal niet, ik wil even tegen je aan kunnen zeuren, mij is iets naars overkomen, ik wil dat je er even voor mij bent!’ Hevig geëmotioneerd legt een mevrouw op een 'burgerconsultatie' haarfijn uit hoe de politie de plank volledig misslaat ('mismatcht') met haar 'klantvriendelijke' bedrijfsvoeringsconcepten. Binnen de politie is een oprechte zoektocht naar 'goed politiewerk' gaande. In 2005 verschijnt 'Politie in Ontwikkeling' (Projectgroep Welten, 2005), waarin een visie op de Nederlandse Politie werd uitgewerkt en een aanscherping van de kerntaken werd geformuleerd. Vanuit de politiewet werden de kerntaken 'handhaving', 'opsporing' en 'assistentie burger' uitgewerkt, terwijl 'signaleren en adviseren' werd toegevoegd. Sindsdien is er veel onderzoek en discussie over 'goed politiewerk', hetgeen door de vorming van de Nationale politie nog verder wordt versterkt. Ik heb veel 'goed politiewerk' van dichtbij mogen ervaren. Mijn ervaring is dat voor 'goed politiewerk' iets nodig is dat niet in het rijtje kerntaken staat, maar wel degelijk iedere dag wordt 'beoefend': 'er zijn'. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website